בנייה במסגרת תמ"א 38 במרכז
מדוע תכנית תמ"א 38 פעילה בעיקר במרכז הארץ? רבים שאלו זאת, אף על פי שניתן לראות את יישומה גם באזורים אחרים ברחביה. בגדול, זו תכנית ממשלתית שנועדה להגן עלינו ועל הבניינים מרעידות אדמה. בשל כך, יזמים פרטיים נדרשים לבנות את הבניינים שלא עומדים בתקנים. על מנת להרוויח ממיזם הבנייה שלהם, ניתנת להם זכות לבנות גם עבור עצמם. ברוב המקרים, מדובר על תוספת של עוד 2-6 קומות, בהן הם עומדים לממש זכויות נדל"ניות שיאפשרו להם להפוך את מיזם הבנייה לרווחי. כאשר מדובר באזור בו ערך הנדל"ן מראש אינו יקר, החזר ההשקעה של היזם יהיה מאד קשה, בעוד שהחזר באזור המרכז יהיה פשוט להחזירו גם בבניית מעט דירות עבור מעט קונים או שוכרים. לכן, התנועה העיקרית של יזמים אל עבר תמ"א 38 היא לכיוון אזור המרכז.
כיצד ניתן לדעת שהבניין שלנו מתאים?
בגדול, כל בניין שהוצא לו היתר בנייה לפני שנת 1980 ולא הוצא לו צו הריסה עומד בתנאים, אבל חשוב לוודא זאת מול וועדת התחדשות עירונית בעירייה על מנת להבטיח שזה אכן המצב, והבניין שלכם מאושר תמ"א 38. כאשר ביצעתם בירור כזה, אתם יכולים להזמין יזם ולדעת שניתן, בצורה חוקית ותקנית, ליישם תמ"א 38 במרכז. בפרק הבא נעסוק בהיקף המימוש כפי שמאושר בתב"ע העירונית בכל עיר במרכז.
מהו היקף מימוש הבנייה העודפת בתמ"א 38?
באזור המרכז, ישנם אזורים אשר בהם אסור בכלל להוסיף תוספות בנייה לגובה, רק לחדש מלמטה, למשל להטמיע דירת גן במקום העמודים של הבניין. לעומתם, ישנם אזורים בהם ניתן להוסיף 2-3 קומות, 3-4 קומות ואפילו 5-6 קומות. החלוקה מתבצעת על פי שכונות ורובעים בערים. כל עיר מפרסמת את תכנית הבינוי העירוני שלה, באמצעותה ניתן להבין כמה קומות יזם התמ"א שלכם יכול להטמיע בבניין.
האם גם הדיירים מקבלים תמורה עם ערך מוסף בבניין שלא הייתה להם קודם (למעט שיפוץ)?
כן. הם עשויים לזכות בעוד חדר בנוי בתוך כל דירה, או במרפסות שמש קדמיות במקום החלונות המרכזיים הגדולים והם יכולים להסדיר מעלית בבניין שלא הייתה בו מעלית קודם לכן. מומלץ מאד לבקש מהיזם לעמוד בדרישות אלו על מנת להשביח את זכויות המגורים שלכם בתוך הבניין העתידי אשר יוקם לכבודכם.
|